De politiek hoeft zich geen zorgen te maken dat topbankiers in Nederland massaal naar de Londense City of naar de VS verkassen als de salarissen hier gematigd worden. Oud-HR-manager bij ABN Kilian Wawoe zei dat dinsdag in de Tweede Kamer in een rondetafelgesprek over beloningen in de financiële sector.

In de sector wordt er vaak gewaarschuwd voor het vertrek van topbankiers als de salarissen in Nederland beperkt worden. Volgens Wawoe, onder meer docent bij de VU in Amsterdam, hoort geld niet bij de top-drie redenen waarom toppers in de financiële sector vertrekken. Wawoe stapte in 2010 zelf op bij ABN Amro uit onvrede over de bonusscultuur.

‘Slechts twee man vertrokken’

Volgens hem is ook feitelijk vast te stellen dat er de afgelopen jaren maar twee bestuurders naar Londen of de VS zijn vertrokken. Vergeleken met andere AEX-bedrijven is dat ,,verschrikkelijk laag”, aldus Wawoe.

Op het topniveau wordt geld niet als motivator genoemd, zei hij. Wel hebben bankiers vaak het gevoel dat ze onderbetaald worden, vergeleken met andere topbestuurders. Wawoe noemt dat het ‘Blaricum-syndroom’.

Moreel kompas werkt niet

Volgens hem moet de politiek de salarissen in de financiële sector accepteren of reguleren. Nu wordt er door politici een beroep gedaan op een moreel kompas, maar dat kompas heeft nu helemaal geen magnetisch veld, aldus Wawoe. De politiek moet dat magnetisch veld bieden en zo de richting aangeven, óf zich erbij neerleggen dat banken zelf beslissen over de topsalarissen.

Volgens FNV-bestuurder Mariëtte Patijn moeten de beloning van bestuurders aansluiten bij de salarissen van de rest van het personeel. Bij ING staat de verhouding tussen het laagste en het hoogste salaris op 1 op 50. Ze noemde Triodos als voorbeeld waar maatschappelijke verantwoord gedrag wel bestaat. Die bank kent geen bonussen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl